První zákon termodynamiky říká, že energii nelze vytvořit ani zničit, pouze přenést z místa na místo. Jelikož tělní tuk je v zásadě energie, jediný způsob jak se ho zbavit je přenést ho z těla ven. To znamená, že budete muset vydat více energie než denně přijímáte potravou. Jinými slovy, budete muset vytvořit denní energetický deficit.

Pozn. překladatele: Se železnou pravidelností se objevují vynálezcové perpetuum mobile, kteří tvrdí že jejich stroj funguje bez přísunu energie. Stejně pravidelně se objevují zázračné diety, které vám silbují že zhubnete, aniž byste museli věnovat pozornost snížení energetické bilance organismu. Burstainova dieta mezi tyto zázračné diety nepatří. Burstainova metoda vás nezbaví žádné z nepříjemných povinností bojovníka s nadváhou: Budete se muset věnovat jak obtěžujícímu počítání kalorií (ve Střední Evropě kilojouleů), tak i obtěžujícímu hladovění, protože energetické redukce si váš hypotalamus jistě všimne a bude proti ní protestovat. Jediné, co vám Todd Burstain dává, je vyjednávací metoda s vaším hypotalamem, která by měla učinit nesnesitelný hlad snesitelným.

Abyste věděli, jak velké porce si můžete dovolit jíst, musíte znát svou denní energetickou spotřebu. K tomu potřebujete 4 údaje: váš věk, pohlaví, váhu a výšku. Na Internetu najdete vícero kalkulaček denní energetické potřeby, například tady: http://www.bazalnimetabolismus.cz/

Pozn. překladatele: Denni energetická spotřeba u lehce pracujících mužů střední postavy je 10MJ denně, u žen 9MJ denně. U dospívajících, manuálně pracujících a u sportovců je tato hodnota vyšší. Přesnější údaje najdete v tabulkách.

Jakmile budete znát svou denní energetickou spotřebu, můžete si vypočítat jaký energetický deficit potřebujete k dosažení stanovené rychlosti hubnutí. Todd Burstain doporučuje hubnout maximálně rychlostí 0.5.kg týdně. Protože 0.5.kg tukové tkáně obsahuje 3500.kcal (asi 14.MJ) energie, každý den v týdnu musíte sníst o 500.kcal (2.MJ) méně než by byla vaše porce při vyvážené dietě. Od své denní energetické potřeby odečtěte energetický deficit pro který jste se rozhodli a výsledek vydělte třemi – vyjde vám požadovaná energetická hodnota každého ze tří denních jídel. Budete se muset naučit znát energetický obsah potravin a dost přesně (±200.kJ, neboli "na půl rohlíku přesně") dodržovat předepsané porce.

Pokud váš výpočet ukáže méně než 400.kcal (1700.MJ) na jídlo, nesmíte z hormonálních důvodů jídlo pod tuto hodnotu zmenšit – rozdíl budete muset dohnat cvičením. Pokud vám například výpočet ukáže 350.kcal (1470.kJ) na jedno jídlo, musíte jíst jídlo větší (400kcal, neboli 1700.MJ) a přebývajících 150.kcal (630.kJ) za tři jídla denně si budete muset každý den odcvičit.

Pokud vaše výpočty naopak ukážou více než 700.kcal (2930.kJ) na jedno jídlo, pak jezte pouze oněch 700.kcal (2930.kJ), protože větší jídlo u lidí obvyklé velikosti není hormonálně potřebné a pokud jste obézní, je vaše kalorická potřeba ve skutečnosti o něco nižší, než by tomu bylo u aktivního sportovce stejné váhy. Dle Todda Burstaina se může vzoreček pro denní kalorickou potřebu u těžce obézních (BMI > 45) zmýlit až o 30% nahor.

Denní energetický deficit za běžných okolností vede neodvratně k pocit u hladu. Ten se po několika dnech až týdnech stane nesnesitelným a vy se buďto zhroutíte a uděláte si třídenní lukulské hody, během kterých doženete kalorický deficit za 3 týdny, nebo se zblázníte a skončíte na psychiatrii s mentální anorexií. Rozložením energie rovnoměrně do tří dostatečně velkých jídel denně docílíte snížení hladiny ghrelinu mezi jídly, díky čemuž bude váš hypotalamus mezi jídly dost dlouho pocit nasycení. Když hladinu ghrelinu dost nesnížíte, nejenže budete mít hlad, ale navíc vám váš hypotalamus preventivně sníží energetickou spotřebu těla abyste mu náhodou nezhubl/a.

Todd Burstain zvlášť zdůrazňuje důležitost počítání energetické hodnoty jídel. Nesmíme se spoléhat na pouhé hrubé odhady, protože lidé se při takových hrubých odhadech energetické hodnoty jídla na talíři běžně pletou až o 100%. Musíte znát a přesně zaznamenat energetickou hodnotu všeho co jíte. Minimálně první měsíc budete muset přesně sčítat energetické hodnoty všech složek každého jídla na vašem talíři. Když budete mít zkušenosti s přesným zaúčtováním několika desítek snídaní, obědů a večeří, budete mít mnohem lepší odhad na energetickou hodnotu jídel. Tabulky energetické hodnoty potravin najdete na vícero místech, například tady, tady nebo tady.

Pokud jde o obsah cukrů, tuků a bílkovin v jídlech která jíte, musíte se řídit pocitem hladu, tj. snažit se jíst to, na co máte chuť. (Viz též pravidlo č. 3.) Optimální složení jídla se bude u různých lidí různé, protože naše individuální potřeby i hormonální uzpůsobení se liší.

S úspěšně postupující redukci váhy budete muset po každých asi 10kg opětovně vypočítat svou denní energetickou potřebu. Když dosáhnete žádoucí váhy, pokračujte v dodržování režimu tří hlavních jídel, ale energetický příjem zvyšte na vyváženou hodnotu – tj. zvětšete porce tak, aby nedocházelo k dalšímu hubnutí.

Kromě počítání jouleů budete muset též často používat přesnou osobní váhu, minimálně každý den ráno a večer. To proto, že malé chyby které při počítání energetické bilance děláme se časem sčítají a z nějakého divného důvodu vždy vedou k odchylce tělesné hmotnosti o několik kilogramů směrem nahor. Pravidelná denní kontrola váhy je nutnou podmínkou úspěšné diety.